
Шварцброт - німецький чорний хліб
Чорний хліб - так перекладається німецька назва хліба шварцброд. До слова, в Німеччині існує близько 300 різноманітних рецептів хліба. Дуже корисним цей хліб роблять насіння кмину і фенхелю. Кмин володіє відкашлюючим і антиспазматичним ефектом, служить як цілющий засіб при простудних захворюваннях, нежиті, бронхіальній астмі, сухому кашлю. Ефірні масла фенхеля активізують роботу нирок, а також стимулюють роботу кишечника. Не варто забувати, що хліб сам по собі можна вживати з чаєм, молоком, з ковбасами, рибними делікатесами, ну а насіння фенхелю і кмину привнесуть свою специфічну нотку в цю випічку.
Ingredients
Борошно пшеничне
500 г.
Борошно житнє
100 г.
Насіння кмину
1/2 ст. л.
Коріандр
30 г.
Насіння фенхелю
1 ч. л.
Свіжі дріжджі
40 г.
Молоко
125 мл.
Сіль
2 ч. л.
Мед
1 ст. л.
Олія нерафінована
4 ст. л.
Вода
360 мл.
Preparation steps
01
1/2 ч. л. коріандру, насіння кмину і фенхелю розтовкти у ступці. Змішати з борошном.
02
Дріжджі розламати і розвести з 1 ст. л. теплої води. Змішати з 360 мл. холодної води, молоком, медом і сіллю.
03
Додати борошно і налити олії. Все добре змішати. Сформувати тісто і дати постояти 1 годину при кімнатній температурі.
04
Коли тісто збільшиться в 2 рази і на поверхні утворяться пори, тісто ще раз обім'яти, форму намазати жиром і присипати борошном. Тісто сформувати в продовгуватий батон, присипати 1 ст. л. коріандра, зробити надрізи. Накрити рушником і дати постояти 20-30 хвилин.
05
Пекти в духовці при температурі 220°C. В духовку поставити чашку з водою. Пекти 50 хвилин. При потребі вийняти з форми і ще 5-10 хвилин пропекти на деко.
Where to order ingredients
Select the required ingredients in one of the stores