Шварцброт - німецький чорний хліб - Image

Шварцброт - німецький чорний хліб

Number of servings: 8Cooking time: 2 h 40 minDifficulty: MediumMeal: Lunch

Чорний хліб - так перекладається німецька назва хліба шварцброд. До слова, в Німеччині існує близько 300 різноманітних рецептів хліба. Дуже корисним цей хліб роблять насіння кмину і фенхелю. Кмин володіє відкашлюючим і антиспазматичним ефектом, служить як цілющий засіб при простудних захворюваннях, нежиті, бронхіальній астмі, сухому кашлю. Ефірні масла фенхеля активізують роботу нирок, а також стимулюють роботу кишечника. Не варто забувати, що хліб сам по собі можна вживати з чаєм, молоком, з ковбасами, рибними делікатесами, ну а насіння фенхелю і кмину привнесуть свою специфічну нотку в цю випічку.

Ingredients

Борошно пшеничне

500 г.

Борошно житнє

100 г.

Насіння кмину

1/2 ст. л.

Коріандр

30 г.

Насіння фенхелю

1 ч. л.

Свіжі дріжджі

40 г.

Молоко

125 мл.

Сіль

2 ч. л.

Мед

1 ст. л.

Олія нерафінована

4 ст. л.

Вода

360 мл.

Preparation steps

01

1/2 ч. л. коріандру, насіння кмину і фенхелю розтовкти у ступці. Змішати з борошном.

02

Дріжджі розламати і розвести з 1 ст. л. теплої води. Змішати з 360 мл. холодної води, молоком, медом і сіллю.

03

Додати борошно і налити олії. Все добре змішати. Сформувати тісто і дати постояти 1 годину при кімнатній температурі.

04

Коли тісто збільшиться в 2 рази і на поверхні утворяться пори, тісто ще раз обім'яти, форму намазати жиром і присипати борошном. Тісто сформувати в продовгуватий батон, присипати 1 ст. л. коріандра, зробити надрізи. Накрити рушником і дати постояти 20-30 хвилин.

05

Пекти в духовці при температурі 220°C. В духовку поставити чашку з водою. Пекти 50 хвилин. При потребі вийняти з форми і ще 5-10 хвилин пропекти на деко.

Where to order ingredients

Select the required ingredients in one of the stores

Similar recipes

Міні-шарлотка

Міні-шарлотка

4

35 min

Шварцброт - німецький чорний хліб – a step-by-step recipe with photos http://Zakaz.ua