Домашній житній квас - Image

Домашній житній квас

Кількість порцій: 10Час приготування: 40 хвСкладність: СереднійПрийом їжі: Обід

Нехай вас не лякає така довга інструкція, насправді приготування квасу - заняття дуже захопливе, справжня кухонна алхімія. Адже кожного разу, хоч і приготований за одним і тим самим рецептом, цей напій виходить трохи іншим: часто це залежить від гатунку хліба, родзинок, якості дріжджів, кількості цукру, а можливо, і від вашого настрою. Тож в решті решт, формула ідеального квасу у кожного своя, але сподіваємося, наш рецепт послужить для неї гарною основою. Принаймні, нас він ніколи не підводив - квас виходить різким, в міру солодким, з хлібним ароматом і приємною карамельної нотою. Словом, напій прекрасний у всіх відношеннях!

Інгредієнти

Вода

4 л

Пресовані дріжджі

30 г

Цукор

1 склянка (або більше)

Житній хліб

450-500 г

Родзинки

жменька

Етапи приготування

01

Духовку розігрійте до 220°C.

02

Хліб наріжте скибочками і сушіть в духовці до утворення темно-коричневого кольору (близько 15 хвилин).

03

Тим часом у великій каструлі доведіть до кипіння 4 л води.

04

Як тільки хліб підсмажиться до потрібного стану, дістаньте його з духовки, залишивши 2-3 шматочки. Духовку не вимикайте. Доведіть решту сухариків до дуже темного, майже чорного кольору - вони потрібні будуть для того, щоб надати квасу густого темного відтінку.

05

У киплячу воду викладіть всі сухарики і зніміть каструлю з вогню. Приблизно через 2-3 хвилини - як тільки квас набуде темного кольору, горілі сухарики видаліть. Колір квасу ви можете регулювати на свій смак: якщо ви любите світлий квас, горілий хліб можна не класти. Але в будь-якому випадку цей хліб потрібно обов'язково видалити з напою, щоб він не почав гірчити.

06

У каструлю з сухариками всипте цукор (кількість цукру ви можете регулювати на свій смак), добре перемішайте. Можна покласти цукор частинами, зачерпуючи воду з каструльки, розчиняючи в ній цукор і вливаючи воду назад.

07

Отриманий розчин остудіть. Щоб прискорити процес, можна поставити каструлю в ємність з холодною водою.

08

Коли розчин буде ледве теплим, зачерпніть приблизно півсклянки рідини, розчиніть в ній дріжджі, влийте розчин з дріжджами назад.

09

Ще раз все добре перемішайте, накрийте каструлю рушником або марлею, обв'яжіть по периметру. Поставте в тепле темне місце для бродіння на добу і ще одну ночь (можна поставити каструлю в кухонний стіл).

10

По закінченню цього часу вранці, натягнувши на горлечко ємності марлю, перелийте отриману рідину по банках і всипте в кожну по жмені родзинок. Він надає напою додаткової різкості і підсилює бродіння. Спробуйте напій на смак - при бажанні на цьому етапі його можна підсолодити, додавши більше цукру. Накрийте банки блюдцями (але не кришками) і приберіть в холодильник ще на добу (мінімум на ніч).

11

По закінченню цього терміну на дно банок збереться осад, його потрібно зберегти - перелийте квас через марлю в інші ємності (банки чи пляшки), намагаючись не збовтувати його (осад збережіть).

12

У кожну банку знову покладіть родзинки, накрийте кришками і приберіть в холодильник - довгоочікуваний квас готовий!

13

З осаду, який залишився на дні банок, можна приготувати другу порцію квасу - вона виходить ще смачніше, такий квас буде більш зрілим. Для цього треба повторити всю процедуру, але дріжджів на цей раз взяти трохи менше, близько 20 г.

Де замовити інгредієнти

Оберіть потрібні інгредієнти в одному з магазинів

Схожі рецепти

Овочеве карі

Овочеве карі

1

20 хв

Домашній житній квас – покроковий рецепт з фото Zakaz.ua