
Вегетаріанська мусака з сиром рікота
Мусака - це традиційна страва з баклажанів на Балканах та Близькому Сході. У кожній країні вона готується по-своєму рецепту. Наприклад, в молдавській кухні мусака - це м'ясна страва, половину якої складають овочі. Основними і обов'язковими овочами у всіх рецептах приготування мусаки є цибуля, баклажани, помідори. Грецька мусака складається з запечених шарів: з нижнього шару баклажанів з оливковою олією, середнього шару з баранини з помідорами і верхнього шару з соусу бешамель. Наш рецепт приготування мусаки є вегетаріанським, але незважаючи на відсутність у ньому м'яса дана страва дуже корисна. І саме різноманітність харчових продуктів і забезпечує страві величезну корисність.
Інгредієнти
Баклажани
450 г.
Бульйон овочевий
275 мл.
Сочевиця червона
50 г.
Сочевиця зелена
50 г.
Олія оливкова
4 ст. л.
Цибуля ріпчаста
2 шт.
Перець червоний свіжий
1 шт.
Часник
2 шт.
Вино червоне сухе
200 мл.
Помідори консервовані
400 г.
Паста томатна
2 ст. л.
Кориця мелена
1 ч. л.
Петрушка (нарізана)
2 ст. л.
Сир рікота
250 г.
Молоко
275 мл.
Борошно пшеничне
25 г.
Масло вершкове
25 г.
Горіх мускатний
0,25 шт.
Сир пармезан
25 г.
Яйце куряче
1 шт.
Сіль
за смаком
Перець чорний мелений
за смаком
Етапи приготування
01
Баклажани помити, нарізати кубиками. Висипати в друшляк, посипати сіллю, зверху придавити тарілкою, і поставити на тарілку щось важке.
02
У каструлю влити бульйон, висипати сочевицю червону, поставити на вогонь каструлю, варити 15 хвилин на невеликому вогні. Додати зелену сочевицю, варити 15 хвилин.
03
Цибулю нарізати, помідори нарізати кубиками, перець очистити і нарізати також кубиками. Поставити сковороду на вогонь, розігріти 2 ст. л. олії, обсмажити спочатку цибулю. Після додати перець, тушкувати 4 хвилини. Висипати нарізаний часник, змішати, через 1 хвилину викласти інгредієнти з сковороди на тарілку.
04
Баклажани витягнути з друшляка, обсушити паперовим рушником. Влити в сковороду олію, що залишилась, нагріти, викласти баклажани на сковороду, обсмажити. Після, додати помідори і суміш з перцю і цибулі. Перемішати.
05
В окремому посуді змішати вино, пасту томатну і корицю, перемішати, вилити в сковороду отриману суміш. Додати сочевицю, петрушку. Посолити і поперчити за смаком, тушкувати на повільному вогні.
06
У каструлю вилити молоко, висипати борошно, додати вершкове масло і мускатний горіх. Поставити на вогонь, варити на середньому вогні, збиваючи вінчиком, до однорідної маси. Додати сіль і перець за смаком, зняти з вогню, остудити. Додати в отриманий соус сир рікота і збите яйце.
07
Овочі та сочевицю викласти у форму для випікання, залити сирним соусом, зверху посипати пармезаном, поставити в розігріту до 180°С духовку на 1 годину.
Де замовити інгредієнти
Оберіть потрібні інгредієнти в одному з магазинів